Primarul comunei vasluiene Pungești, Mircea Vlasă, reclamat la DNA de mai mulți localnici pe motiv că s-ar fi împroprietărit ilegal cu terenul pe care, ulterior, l-a concesionat companiei Chevron, se declară nevinovat, susținând că a mai fost anchetat de minim trei ori de procurorii anticorupție.
Reclamat în urmă cu o săptămână la DNA de către un grup de localnici, printre care și fostul edil Costică Spiridon, primarul de Pungești, Mircea Vlasă, a declarat că se pune la dispoziția procurorilor anticorupție, considerându-se nevinovat în ceea ce privește acuzele care i se aduc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Pe lângă faptul că s-ar fi împroprietărit ilegal cu terenul concesionat ulterior companiei Chevron, Mircea Vlasă mai este acuzat că ar conduce în mod abuziv primăria și că ar fi comis ilegalități cu tichetele de combustibil pentru mașinile primăriei, precum și cu alimentele distribuite gratuit de la Uniunea Europeană.
„Localnicii sunt liberi să facă plângeri oriunde vor ei. Am mai fost reclamat de minim trei ori la DNA pe aceleași chestiuni, chiar și pe la Președinție, și anchetat tot de atâtea ori, inclusiv de Poliția Economică, așa că nu am de ce mă teme. Mă pun la dispoziția organelor de anchetă. Să verifice inclusiv situația acelui teren cu care am fost împroprietărit în 2005, când nici nu se auzise de gaze de șist în România, darămite în Pungești. Împroprietărirea s-a făcut în baza unei legi, iar titlul a fost analizat și aprobat de Comisia Județeană de Fond Funciar. Dacă sunt primar, înseamnă că eu nu mai am drepturi?”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX primarul comunei vasluiene Pungești, Mircea Vlasă.
În legătură cu referendumul pe care l-au inițiat localnicii din Pungești pentru destituirea sa din funcție, primarul Vlasă susține că mulți din cei care au semnat în acele tabele depuse la Prefectură au fost duși în eroare, fiind întrebați, de fapt, dacă sunt de acord cu interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist.
„După ce s-au strâns acele semnături, am început să întreb și eu oamenii prin satele comunei, să văd dacă, într-adevăr, dacă nu mă mai vor la conducerea primăriei. Am constatat cu stupoare că lumea a fost indusă în eroare, fiind întrebată, de fapt, dacă este împotriva gazelor de șist. Acest aspect se va dovedi când se va organiza referendumul”, este convins primarul Mircea Vlasă.
O delegație din comuna vasluiană Pungești condusă de fostul primar Costică Spiridon a depus, pe 15 noiembrie, la DNA, o plângere împotriva primarului în funcție Mircea Vlasă (PSD), pe care îl acuză de abuzuri, oamenii cerând procurorilor să verifice toate documentele Primăriei începând cu 2005.
În plângerea depusă la DNA, protestatarii din Pungești susțin că primarul Mircea Vlasă s-ar fi împroprietărit ilegal cu șase hectare de teren, din care patru hectare pe numele soției sale, Margareta Vlasă.
În plus, oamenii din Pungești îl acuză pe primar că ar fi comis ilegalități cu tichetele de combustibil pentru mașinile primăriei, precum și cu alimentele distribuite gratuit de la Uniunea Europeană.
„În această plângere noi reclamăm modul abuziv în care primarul Mircea Vlasă conduce primăria, confundând-o cu proprietatea lui. Noi solicităm procurorilor anticorupție să verifice toate documentele din 2005, de când Mircea Vlasă este primar și până în prezent” susține fostul primar al comunei Pungești din perioada 2000-2004, Costică Spiridon.
Costică Spiridon este unul din contestatarii investiției Chevron, prezent la acțiunile de protest organizate la Pungești în perioada în care compania a încercat să instaleze utilajele pentru a începe lucrările de explorare a gazelor de șist.
Pe 13 noiembrie, o parte din locuitorii comunei Pungești au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasă pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma să înceapă explorarea gazelor de șist. A doua zi, peste 150 de persoane din localitate au protestat în Piața Civică din Vaslui, cerând demisia prefectului județului, Radu Renga, care a atacat în instanță hotărârea de Consiliu Local prin care localnicii din Pungești intenționau să facă referendum pe tema explorării și exploatării gazelor de șist.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.
În 14 octombrie, localnicii din Siliștea au protestat în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.
Reprezentanții companiei Chevron și-au retras, în aceeași zi, specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat, că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.
Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.